Vertaald werk

VERTAALD WERK

Het geval Dominique (Françoise Dolto). De ziektegeschiedenis van een 14-jarige jongen (Uitg. Bert Bakker)

Dominique is een jongen van 14 jaar die steeds verder dreigt weg te zinken in een psychose. Zijn stem klinkt monotoon. Hij praat (schijnbaar) zonder inhoud, en heeft geen weet van het verschil tussen mannen en vrouwen. Twaalf zittingen duurt de behandeling slechts, maar een wereld gaat open voor Dominique en de lezer.

Het geval Dominique gunt niet alleen een hoogst interessante blik in de wereld van een psychotisch kind, het is tevens voor het eerst dat een volledige, nauwgezette reconstructie van een kinderanalyse wordt gepresenteerd.

 

Hypnotherapie voor iedereen (Ruth Lever, uitg. Het Spectrum)

Over hypnose bestaat een aantal misvattingen. Wat hypnose niet is, wordt in dit boek duidelijk verteld. Maar wat is hypnose dan wel? Antwoord: Eigenlijk de eerste therapie die is uitgevonden en die tegenwoordig weer wordt toegepast in moderne behandelingsmethode.

Maar wanneer kan hypnose helpen en wanneer niet? Kan hypnose me werkelijk van het roken afhelpen? Is het ene middel tegen straatvrees, tegen andere  fobieën, tegen bedwateren? Helpt het bij pijnbestrijding? Wat gebeurt er precies op een zitting met hypnosetherapie?

 

De vlucht van de wilde gans (Joseph Campbell, uitg. De Haan)

In dit boek wordt de oorsprong van onze mythes beschreven. Van de sprookjes van Grimm tot de legendes van de Amerikaanse Indianen wordt onderzocht, waar de verhalen zijn ontstaan en hoe ze zich onderling verhouden. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de symbolische betekenis van de mythes. Welke relatie hebben zij met de ervaring van de mens, en hoe zijn zij, tezamen met andere ervaringen, door de tijd veranderd?

Eveneens worden de ideeën gepresenteerd over de functie van de mythologie in het leven van alledag en de vorm die zij in de toekomst zal kunnen hebben.

 

ABC van de menselijke geest. 1001 vragen en antwoorden. (uitg. The Reader’s Digest).

 

Vrouwelijke perversies. De verleidingen van Emma Bovary  (Louise Kaplan, uitg. Anthos)

 

NLP. Theorie en praktijk van het Neuro Linguïstisch Programmeren (H. Krusche, uitg. Het Spectrum)

 

Natuurlijke Gezondheid. Verantwoord alternatief genezen (uitg. The Reader’s Digest)